AB,BC,AC są cięciwami okręgu.
środek okręgu opisanego na Δ leży na przecięciu symetralnych boków Δ
Symetralna BC ma równanie: x=−1
Prosta AB:
y=ax+4, 0=2*a+4, a=−2,
y=−2x+4
| 1 | ||
Symetralna AB: y= | x+b | |
| 2 |
| 0+2 | 4+0 | |||
D=( | , | )=(1,2) środek AB | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 3 | |||
2= | +b, b= | |||
| 2 | 2 |
| 1 | 3 | |||
Symetralna AB ma równanie: y= | x+ | |||
| 2 | 2 |
| 1 | 3 | |||
Obliczamy wsp. punktu przecięcia dwóch symetralnych: x=−1, y=− | + | =1 | ||
| 2 | 2 |
można też
| YC−YA | 0−4 | −4 | ||||
aAC= | = | = | =1 | |||
| XC−XA | −4−0 | −4 |
| lABl | ||
2R= | ||
| sinα |
| lABl | ||
R= | ||
| 2sinα |
| 2√5 | |||||||||||
R= | |||||||||||
|
| 2√5 | ||
R= | ||
| √2 |
| 2√10 | ||
R= | =√10 | |
| 2 |
ale w sumie to
kwestia wprawy w rachunkach