Wyznacz resztę z dzielenia liczb, odpowiedź uzasadnij
krymeer: Mam do zrobienia dwa podobne zadania:
1. Wyznacz resztę z dzielenia przez 3 sumy kwadratów dwóch kolejnych liczb naturalnych,
odpowiedź uzasadnij.
2. Wyznacz resztę z dzielenia przez 4 sumy kwadratów czterech kolejnych liczb całkowitych.
Odpowiedź uzasadnij.
Zarówno w pierwszym, jak i w drugim zadaniu otrzymałem resztę 2.
(W pierwszym podzieliłem 18n2 + 18n + 5 przez 3, gdzie n to liczba naturalna, a w drugim 4x2
+ 12x + 14 przez 4, gdzie x to liczba całkowita.)
Mam jedynie problem z uzasadnieniem tych wyników. Czy ktoś ma jakiś pomysł?
29 wrz 14:19
PW: 1. k∊N
s = k2+(k+1)2 = 2k(k+1)+1 − to jest suma kwadratów dwóch kolejnych liczb naturalnych.
Jeżeli k lub k+1 dzieli się przez 3, to reszta z dzielenia s przez 3 jest równa 1.
Jeżeli ani k, ani (k+1) nie dzielą się przez 3, to przez 3 dzieli się (k+2), bo wśród trzech
kolejnych liczb naturalnych jedna jest podzielna przez 3. Oznacza to, że k+2=3n, czyli
s = 2(3n−2)(3n−1)+1 = 2(9n2−9n+2)+1 = 18n2−18n+5+1=3(9n2−9n+2)
− s jest liczbą podzielną przez 3.
29 wrz 20:30
PW: A nie wiem skąd wzięła mi się jeszcze jedynka przed ostatnim znakiem równości i źle wyłączyłem
3 przed nawias − jest tak jak pisałeś:
s= 18n2−16n+5,
czyli
3(6n2−6n+1) +2
− liczba, która podzielona przez 3 daje resztę 2.
Odpowiedź jest więc złożona: dla pewnych k suma k2+(k+1)2 podzielona przez 3 daje resztę 1, a
dla pewnych k − resztę 2.
29 wrz 20:38
PW: Jeszcze jedna pomyłka, tym razem pisarska − tak jak pisałeś, czyli
s=18n2−18n+5.
Chyba dzisiaj nie powinienem podpowiadać.
29 wrz 20:40