wartość bezwzgledna
misia: 
pomocy

oblicz pole figury Ix+1I + Iy−1I ≤ 1
29 wrz 14:10
Basia: trzeba to rozpisać i narysować; to trochę potrwa
29 wrz 14:20
misia: Basiu, jeżeli masz czas, to bardzo proszę o pomoc. To zadanko z 'gwiazdką', ale muszę je
zrozumieć. I chcę je zrozumieć.
29 wrz 14:37
Basia:

1.
x+1≥0 ⇔ x≥ −1 i y−1≥0 ⇔ y≥1
mamy |x+1| = x+1 i |y−1| = y−1
czyli
x+1−(y−1)≤1
x+1 − y + 1 ≤ 1
−y ≤ −1−x /*(−1)
y≥ x+1
rysujemy pamiętając, że x≥−1 i y≥1
to ten czerwony obszar
2.
x+1<0 ⇔ x< −1 i y−1≥0 ⇔ y≥1
mamy |x+1| = −(x+1) = −x−1 i |y−1| = y−1
czyli
−x−1−(y−1)≤1
−x − 1 − y + 1 ≤ 1
−y ≤ x+1
y ≥ −x−1
to obszar niebieski
3.
x+1≥0 ⇔ x≥ −1 i y−1<0 ⇔ y<1
mamy
x+1 − [−(y−1)] ≤ 1
x+1 −(−y+1) ≤ 1
x+1 +y −1 ≤ 1
y ≤ −x+1
4.
x+1 <0 i y−1<0
x< −1 i y< 1
−(x+1) − [−(y−1)] ≤ 1
−x−1 + y − 1 ≤ 1
y ≤ x+3
dobrze to przepisałaś ? bo ta figura jest sumą czerwonego, niebieskiego, zielonego i
fioletowego
jest nieograniczona, czyli jej pole jest wielkością nieskończoną
nie miało to być:
................ ograniczonej |x+1| − |y−1|
= 1
wtedy to będzie ten kwadrat w środku
a i sposób rozwiązania będzie trochę prostszy
29 wrz 14:41
misia: Dziękuję! Napisałam dobrze. Ma być |x+1| − |y−1| ≤ 1
Teraz sobie to wszystko na spokojnie przeanalizuję

Dziękuje bardzo Basiu!
29 wrz 14:50
Basia: gdyby było
|x+1| − |y−1| ≥ 1
też wyszedłby ten kwadrat; chyba, że się gdzieś w znakach pomyliłam
29 wrz 14:57
niebieski: przy tej czerwonej prostej dlaczego jest minus −(y−1) skoro w tym przypadku y≥1 czyli ten moduł
nie jest ujemny
29 wrz 15:05