wartość bezwzgledna
misia: oblicz: 7 I 2 √5 − 6 I − 0,4 I 8 − 4 √5 I
plissss..
29 wrz 14:08
jakubs: Opuść wartość bezwzględną.
29 wrz 14:13
Gustlik: 7 I 2
√5 − 6 I − 0,4 I 8 − 4
√5 I
Sprawdzamy znaki wyrazeń w modułach:
I 2
√5 − 6 I
Podnosimy oba składniki do kwadratu i odejmujemy:
(2
√5)
2 − 6
2 = 4*5−36=20−36=−16, czyli znak "−", a więc zmieniamy znaki OBU SKŁADNIKÓW

!
I 2
√5 − 6 I=−2
√5+6
Znak można sprawdzić też kalkulatorem − po prostu obliczyć wyrażenie w module:
2
√5 − 6=−1,5278640450004206071816526625374, mamy "−" więc zmieniamy znaki.
Podobnie badam drugi moduł:
I 8 − 4
√5 I
8
2 − (4
√5)
2=64−16*5=64−80=−16 lub liczymy kalkulatorem
mamy "−" więc podobnie jak wyżej zmieniamy znaki
I 8 − 4
√5 I=−8+4
√5
7 I 2
√5 − 6 I − 0,4 I 8 − 4
√5 I = 7(−2
√5+6)−6(−8+4
√5)=
=−14
√5+42+48−24
√5=90−38
√5
29 wrz 14:19
pigor: ...np. tak :
7 I2√5−6I − 0,4 I8−4√5I = 7 I2(√5−3I − 0,4 I4(2−√5I =
ale 2<
√5<3 ⇒
√5−3<0 i 2−
√5<0 ⇒ dalej
= 14(3−
√5) − 1,6(
√5−2) = 42−14
√5−1,6
√5+3,2=
45,2−15,6√5= 0.4(113−39
√5).
29 wrz 14:25
misia: Drugi człon: −6(−8+4√2) czy nie powinno być −0,4(−8+4√2) ?
29 wrz 14:29
misia: Dzięki Gustlik, dzięki pigor! już rozumiem

Dziękuję!
29 wrz 14:32
jakubs: Powinno być −0,4(−8+4√5)
29 wrz 14:32
Gustlik: Małe sprostowanie − wkradł się chochlik, powinno być tak:
7 I 2 √5 − 6 I − 0,4 I 8 − 4 √5 I = 7(−2√5+6)−0,4(−8+4√5)=
=−14√5+42+3,2−1,6√5=45,2−15,6√5.
Nie wiem, skąd mi się tam wzięła ta 6 zamiast 0,4. Natomiast metoda ta sama. Przepraszam za
pomyłkę.
29 wrz 22:37