wartosć bezwzgledna
Szymaa: Naszkicuj wykres funkcji i określ zbiór wartości:
a) f (x) = √25+10x+x2 − I x−2 I
b) f (x) = I 2− I3−xI I
Podaj liczbę rozwiązań dla równania f(x) = m w zależności od parametru m. Naszkicuj wykres
funkcji g(m), która parametrowi m przyporządkowuje liczbę rozwiazań równania f(x)=m
Proszę o pomoc..
29 wrz 14:04
Grzech667:

f(x)=√25+10x+x
2 − I x−2 I⇒f(x)=|x+5|−|x−2|
wyznacz zbiory i rozwiąż dalej
30 wrz 00:27
Aga1.:

b)
Narysuj kolejno
y=3−x
y=I3−xI
y=−I3−xI zielony
y=−I3−xI+2 różowy
f(x)=I2−I3−xII kolor niebieski
Teraz rysuj proste y=m i patrz ile punktów wspólnych ma prosta z wykresem niebieskim.( może
mieć 0,2,3,4 punkty wspólne)
Zauważ ,że prosta (kolor czerwony) nie ma punktów wspólnych z tym wykresem, gdy m<0.
Zapiszemy
g(m)=0, gdy m<0
I dokończ ( trzeba użyć klamerki)
30 wrz 08:07
Szymaa: Aga1 − wielkie dzięki − ale właśnie największy problem mam, gdy należy podawać rozwiązania, 'w
zależności od parametru m'. Jak właściwie powinna brzmieć odpowiedź? Jak ją zapisać?
g(m)=2 ⇒ m=0 oraz dla m>2
g(m)=4 ⇒ m=1
g(m)=3 ⇒ m=2
Poproszę o korektę, jeżeli znajdziesz chwilę czasu..
Jutro mamy sprawdzian i właśnie pytań z 'parametrem' najbardziej się obawiam..
30 wrz 12:25
Aga1.:

Oto wykres
∫0, gdy m∊(−
∞,0)
g(m)= 2, dla m∊(2,
∞)U{0}
∫ 3, dla m=2
4, gdy m∊(0,2)
30 wrz 13:48
Szymaa: Dzięki wielkie Aga1. Wszystko jasne. Na marginesie dodam, jutro chwila prawdy − sprawdzian.
Bardzo mi sprawę rozjaśniłaś. Dziękuję
30 wrz 15:16