uzasadnij, że
Marek: Bardzo prosiłbym o pomoc : Uzasadnij, że dla każdej liczby nieparzystej n liczba n3 − n jest
podzielna przez 24
29 wrz 14:00
Basia:
n jest nieparzysta ⇒ n = 2k+1 ⇒
n3−n = n(n2−1) = n(n−1)(n+1) = (2k+1)(2k+1−1)(2k+1+1) =
2k(2k+1)(2k+2) =
to są trzy kolejne liczby naturalne więc jedna z nich musi być podzielna przez 3
2k(2k+1)*2(k+1) = 4k(k+1)(2k+1)
4 nie jest podzielne przez 3 czyli jedna z liczb k; k+1; 2k+1 musi być podzielna przez 3
a jedna z liczb k; k+1 (dwie kolejne) musi być parzysta
co daje podzielność przez 4*3*2 = 24
albo dowód indukcyjny
29 wrz 14:09