liczba U{1}{p3{5}-p3{4}} jest równa
b156:
29 wrz 13:58
pigor: ...,
| | 3√52+3√53√4+3√42 | |
... = |
| = |
| | (3√5−3√4) (3√52+3√53√4+3√42) | |
| | 3√52+3√53√4+3√42 | | 3√25+3√5*4+3√16 | |
= |
| = |
| = |
| | 3√53−3√43 | | 5−4 | |
=
3√25+
3√20+
3√16 − szukana wartość danej liczby . ...
29 wrz 14:13
b156: dzięki pigor
29 wrz 14:23
ziom: mógłby ktoś wytłumaczyć skąd to się wzięło w liczniku 3√52+3√53√4+3√42 ?
9 mar 08:54
5-latek: a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2) i domnazasz licznik i mianownik wyrzenia przez (a2+ab+b2)
9 mar 09:12