matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
stereometria
abc:
wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30. oblicz długość podstawy tego ostrosłupa, jeśli długość jego krawędzi bocznej jest równa 8.
29 wrz 13:48
Mila:
k=8 α=30
o
1
a
√
3
|OE|=
h
ΔABC
=
3
6
W ΔSOE:
|OE|
cosα=
h
b
√
3
|OE|
a
=
⇔h
b
=
2
h
b
3
w ΔSEB:
1
1
a
k
2
=(
a)
2
+h
b
2
⇔8
2
=
a
2
+(
)
2
2
4
3
1
1
a
2
+
a
2
=64
4
9
13
=64
36
64*36
a
2
=
13
√
64*36
a=
√
13
8*6
48*
√
13
a=
=
√
13
13
29 wrz 18:28