funkcje trygonometryczne
werQ: Oblicz pozostałe funkcje trygonometryczne wiedzac ze cos2=513
29 wrz 13:32
29 wrz 13:38
werQ: cos2
29 wrz 13:39
asdf:
| | 5 | | 5 | | 18 | |
cos2x = |
| ⇒ 1−sin2x = |
| ⇒ sin2x = |
| |
| | 13 | | 13 | | 13 | |
i z tego oblicz sobie reszte, czyli sinx, cosx, tgx,ctgx.
29 wrz 13:41
Basia: takie zwierzę jak "cos2" nie istnieje
cosinus do kwadratu musi być "z czegoś"
29 wrz 13:42
pigor: ...,
cos
2x=
513 ⇒ sin
2α= 1−
513=
813 ⇒
tg
2x=
813*
135=
85 i ctg
x=
58 ,
a teraz jeśli miara kata x∊(0
o,90
o) − kąt ostry , to sprawa prosta ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
gorzej gdy nie wiemy nic o kącie x , wtedy
pobaw się wartością bezwzględną i będziesz miała 4 rozwiązania :
| | √3 | | √3 | | √3 | |
zacznę |sinx|= |
| ⇒ sinx= |
| lub sinx= − |
| |
| | √13 | | √13 | | √13 | |
itp. itd. ...
29 wrz 13:43
asdf: | | 8 | |
tak, sin2x = |
| , literówka  |
| | 13 | |
29 wrz 13:44
pigor: ..., no a u mnie miało być ctg2x= 58.
29 wrz 13:48