Proszę o rozwiązanie :)
werQ: Napisz równanie prostej równoległej i prostopadłej do 3x−2y−1=0
29 wrz 13:20
Basia:
przekształcasz do postaci kierunkowej
3x − 1 = 2y
2y = 3x−1 /:2
y = 32x − 12
równoległa będzie każda prosta, której równanie ma postać
y = 32x + b gdzie b∊R
a prostopadła
y = −23x + b gdzie b∊R
29 wrz 13:22
pigor: ..., równanie ogólne prostej, więc
3x−2y+C=0 − rodzina (
∞ wiele) prostych równoległych do danej,
zaś
2x+3y+D= 0 − rodzina prostych prostopadłych do danej...
i tyle można powiedzieć z treści twojego zadania ,
no chyba, że zapomniałaś ją (treść) dokończyć
29 wrz 13:25
werQ: nie zapomnialam tak mialo byc dzieki
29 wrz 13:28