Proszę o pomoc
Ania: Dany jest kwadrat o boku a , oraz trójkąt równoboczny też o boku a.
a) Które z pól jest większe i o ile %.
b) Bok kwadratu zwiększono o 20% , natomiast bok trójkąta zwiększono o 30%.
Oblicz stosunek pól obu figur
29 wrz 12:42
123: | Pt | | | | | | 43 | |
| = |
| = |
| = ~0,43 : 1 = ~ |
| , czyli pole |
| Pk | | a2 | | 1 | | 100 | |
kwadratu większę jest o ~57%
29 wrz 12:47
pigor: ..., po zmianie dł. boków :
| | PΔ | | 14(130%a)2√3 | |
b) |
| = |
| = |
| | P□ | | (120%a)2 | |
| | 132√3 | | 13 | |
= |
| = ( |
| ) 2√3 ≈ 0,2934 √3 . ... |
| | 4*122 | | 24 | |
29 wrz 12:57
Ania: Dziękuję
część b) jest ...trudna
29 wrz 13:15