| 5 | ||
sinα= | ≈0,3846 | |
| 13 |
p = 13 cm
h = 5 cm
c − długość ramienia trapezu
Mamy
| h | |
= sin α | |
| p |
| 5 | 5 | 169 | 25 | 144 | ||||||
sin α = | ⇒ cos2α = 1 − ( | )2 = | − | = | ||||||
| 13 | 13 | 169 | 169 | 169 |
| 12 | ||
cos α = | ||
| 13 |
| 5 | 13 | 5 | ||||
tg α = sin α : cos α = | * | = | ||||
| 13 | 12 | 12 |
| c | |
= tg α | |
| p |
| c | 5 | 65 | ||||
tg α = | ⇒ c = 13 tg α = 13* | = | ||||
| 13 | 12 | 12 |
| h | |
= sin β | |
| c |
| 65 | 12 | 60 | 12 | |||||
sin β = 5 : | = 5* | = | = | ≈ 0,9230 | ||||
| 12 | 65 | 65 | 13 |
p = 13 cm
h = 5 cm
Mamy
| h | |
= sin α | |
| p |
| 5 | 5 | 169 | 25 | 144 | ||||||
sin α = | ⇒ cos2α = 1 − ( | )2 = | − | = | ||||||
| 13 | 13 | 169 | 169 | 169 |
| 12 | ||
cos α = | ||
| 13 |
| 5 | 13 | 5 | ||||
tg α = sin α : cos α = | * | = | ||||
| 13 | 12 | 12 |
| c | |
= tg α | |
| p |
| c | 5 | 65 | ||||
tg α = | ⇒ c = 13 tg α = 13* | = | ||||
| 13 | 12 | 12 |
| h | |
= sin β | |
| c |
| 65 | 12 | 60 | 12 | |||||
sin β = 5 : | = 5* | = | = | ≈ 0,9230 | ||||
| 12 | 65 | 65 | 13 |