chemia
Liliana: CHEMIA −−−> aminy, amidy, białka, aminokwasy BŁAGAM O POMOC

chociaż kilka zadan, lub nawet z
dwa... I proszę jeszcze o wytłumacznie tych rozwiązanych

1. Oblicz masę cząsteczkową najprostszego amidu który zawiera około 15,91% azotu , zaproponuj
wzór półstrukuralny oraz nazwę
2. Zaprojektuj ciąg dwóch reakcji prowadzących do otrzymania etanoaminy zakładając użycie
kwasu chloroetanu nad strzałkami zapisz odpowiednie substraty po strzałkami produkty. Oblicz
masę użytego do reakcji kwasu etanowego jeżeli otrzymano 19 g etanoaminy załóż 100% wydajności
obu etapów
3. Uporządkuj podane związki według wzrastającego charakteru zasadowego ; metanoamina, mocznik,
anilina ,amoniak
4. Dokończ równania reakcji ;
a) CO(NH2 )2+ H2SO4 + ….−−> CO2 + ……
b) C6H5NH3 Cl + NaOH−−−>H2O + NaCl+……
c)
NH2 −CH 2− COOH + HCl−−> ….
5. Podaj wzory jonów które tworzy lizyna :a) pH=pI b) pH> pI c) pH
6.Napisz równanie reakcji lizyny z : HCl, NaOH, CH3OH
8. zapisz
a) reakcje kondensacji alaniny (Ala) z Lizyną i tworzenia dipeptydu.
b) podaj nazwę i zapisz wzór powstałego peptydu z podp a) za pomocą trójliteorwych symboli
c) podaj wzór sumaryczny powstałęgo dipeptydu z podp a) oraz oblicz jego masę cząteczkową i
skłąd procenotwy.
9. napisz wzory i podaj nazwy trzech izomerycznych amin o róznej rzędowości , któe mają wzór
sumaryczny C5H13N
10. oPISZ doświadczenie , któe pozwoli wykryć w mleku wiązanie peptydowe . W tym celu opisz
wszystkie czynnosci i przebieg reakcji,
11. Z pośród podanych związków CaCl2, eTanol, HNO3, (NH4)2S04, Cu(NO3) wybierz te, któe
powodują
a) wysolenie,
b) denaturacje
29 wrz 12:01
Liliana: PROSZE O POMOC
29 wrz 18:40
Mateusz: Na kiedy to masz

?
29 wrz 21:08
Liliana: na czwartek
1 paź 21:04
Liliana: Mateuszu, widzę, że jeste ,gdybyś miał czas zerknąć na te zadania ... byłabym niesaowicie
wdzięczna

!
1 paź 21:07
Mateusz: Ok jutro popracujemy

moze tak byc?
1 paź 21:41
2 paź 07:39
Mateusz:
Witam

1) Wydaje mi sie ze za mało danych sprawdz czy czegos nie pominęłaś
2) p nie wiem po co tutaj kwas jeszcze etanowy od razu z chloroetanu mozna otrzymac etanoamine
tak to nie mam za bardzo pomysłu bo nawet gdyby kwas etanowy poddac dekarboksylacji to
otrzymamy metan potem mozna otrzymac etan a z tego chloroetan ale to juz nie dwie reakcje...
nic pozniej coś z tym pomyslimy
3) mocznik−−>amoniak−−>metanoamina−−>amoniak−−>anilina
4) a) mamy tu reakcje mocznika z kwasem siarkowym VI mocznik w tych rekajch jako słaba zasada
reaguje z kwasami tworząc sole i tu otrzymasz siarczan VI mocznika (H
2N−C=O−NH
3)SO
4
b) te produkty + C
6H
5NH
2
reszte wieczorem
2 paź 12:51
Liliana: dziękuję bardzo

ok , ok

2 paź 15:54
Liliana: Aa, Mateuszu, sprawdziłam jeśli chodzi o 1 i 2 to takie treści zadń podała nam Pani Profesor.
Możliwe, że to ona coś przez przypadek przeoczyła.
2 paź 15:55
Mateusz:
5) Nie wiem co oznaczają te zapisy pH>pl moge sie tylko domyslac

ale pewnie chozi o trzy
formy ktore wystepują w roztworze wodnymu na rysunku mi sie to nie zmiesci ale tak odnajdujesz
wzor lizyny jest na google i tam gdzie jest gr NH
3 dopisujesz nad nim + i jest to kation w
roztworze wodnym potem tam gdzie jest gr COOH dopisujesz minus i tam gdzie jest gr NH
3
dopisujesz plus i masz jon obojnaczy. pozniej ponownie piszesz wzor lizyny i w gr NH
3
odejmujesz jeden wodor zostaje ci NH
2 i to samo w gr COOH zostaje ci COO dopisujesz nad tym
znak minus i masz anion w roztworze zasadowym.
2 paź 20:52
Liliana: ok, to juz zrobiłam. teraz szóte. Lizyna to aminokwas. wiec jesli chodzi o reakcje lizyny z HCL
to w prouktach HCL przyłączy sioę do NH2. a jesli chodzi o zasadę to powstanie w produktach
−COONa i woda... z alkoholem będzie podobnie jak z zasadą. przynajmniej ja tak zrobiłam.
choć, nie wiem, czy dobrze
2 paź 21:18
Liliana: jesli chodzi o 8 to ztobiłam tak że alanina łączy się z glicyyną wiązaniem COOH a glicyna NH2.
i poem powstaje jeszcze woda,.
b) Ala−Lyz
c) tutaj nie wiem w jakiej postaci mam napisac ten wzór sumaryczny , zaczynajac najpierw od
C
xH
yN
z
2 paź 21:25
Liliana: Jesli chodzi o obliczenie, to dam sobie rade, bo jesli mam wzór to potem jest łatwo
obliczyć.... gorzej mi idzie z innymi zadaniami
2 paź 21:27
Mateusz:
8) tez mi sie nie pomiesci ten dipeptyd musisz sama napisac te reakcje to proste jest trzeba
tylko odpowiednio połączyc te dwa aminokwasy mechanizm znajdziesz na internecie nazwa tego
dipeptydu wg kodu literowego to Ala−Lys
zawartosc % liczysz tak: liczysz mase czasteczkowa dipeptdu potem liczysz masy wszystkich at
azotu, wodoru itd zawartosc % otrzymasz dzielac łączną mase poszczegolnych pierwiastkow przez
mase czasteczkowa i mnozac to przez 100%
9) wzory tez nie bardzo zmieszcze:
pentanoamina
izopropyloamina
trimetyloamina
10) Szukaj pod hasłem reakcja biuretowa

11) wysalanie:
(NH
4)
2SO
4
CaCl
2
Cu(NO
3)
2
Denaturacja:
etanol
HNO
3
2 paź 21:28
Mateusz: Tak liczysz ile jest at węgla wodoru, itd i zapisujesz to w takiej własnie postaci
2 paź 21:29
Mateusz: k, to juz zrobiłam. teraz szóte. Lizyna to aminokwas. wiec jesli chodzi o reakcje lizyny z HCL
to w prouktach HCL przyłączy sioę do NH2. a jesli chodzi o zasadę to powstanie w produktach
−COONa i woda... z alkoholem będzie podobnie jak z zasadą. przynajmniej ja tak zrobiłam.
choć, nie wiem, czy dobrze
Bardzo dobrze

mamy chlorowodorek lizyny i lizynian sodu
2 paź 21:31
Liliana: a jeszcze Mateuszu, miałam Cię o coś zapytac. Właściwie przedtem zastanawiałam się, czy
[CH3CH2NH3]+ mogę zapisać w takiej postaci CH3CH2NH3+
2 paź 21:38
Mateusz:
1) Tak jak mowie no ja tu nie widze rozwiązania bez dodatkowych danych chyba ze sie nie znam i
nie moge wpasć na jakis genialny pomysł ale przydałaby sie jakas dodatkowa inforacja np jaka
jest zawartosc procentowa reszty pierwiastkow czy nawet gęstosc w warunkach normalnych albo
informacja o reakcji w ktorej uczestniczyła jakas ilosc tego amidu i ze otrzymano iles tam
produktu
a z 2) to samo tyle ze ja nie pamietam juz dokładnie tych reakcji i tez moze na cos nie moge
wpasc
2 paź 21:40
Mateusz: Tak jak najbardziej jesli ładunek dodatni jest przy NH3 bo jesli ładunek + jest dla całego
związku no to wtedy musi byc nawias kwadratowy
2 paź 21:41
Liliana: bo mam w zbiorze zadan reakcje wody z dimetyloaminą i tak w produktach mam OH− I cały kation
wzięty w nawias . Przyczym w rekacji etyloaminy z woda mam w produktach zapisane CH3CH2NH3+
2 paź 21:48
Mateusz: Aha o to chodzi to tak mozna i tak i tak przy czym nalezy dodac + OH− jesli tam brakuje to
jest zle
np: CH3−NH2+ H2O→CH3−NH3+ + OH−
lub:
CH3−NH2+ H2O→[CH3−NH3]+ + OH−
2 paź 21:57
Mateusz: Przy czym bezpieczniej jest jednak pisac to w nawiasie kwadratowym
2 paź 22:01
Mateusz: Bo bez nawiasu sugeruje to ze tylko grupa NH3 ma ładunek dodatni a nie cały związek
2 paź 22:01
2 paź 22:02
Liliana: a jednak nasunęło mi sie jeszcze pytanie ... heeh

bo jesli chodzi o jony obojniacze
2 paź 22:04
Mateusz: Jeśli tak to fajnie powodzenia zycze
2 paź 22:04
Mateusz: Tak..?
2 paź 22:05
Liliana: TO tam musi być plus lub minus ; obok pierwiastków, ze tak powiem nie poprawnie chemicznie
2 paź 22:05
Liliana: Wykończnę Cię Mateuszu, tymi pytaniami
2 paź 22:06
Mateusz: Tak i te jony tworzą sie przy okreslonym pH oztworu jak pH jest rowne punktowi izolektrycznemu
to mamy jon obojnaczy jak mniejsze to wtedy mamy w roztworze kation a jak większe to anion w
praktyce wygląda to tak ze w roztworze mamy wszystkie trzy formy i one tworzą jakby te
rownowage
2 paź 22:09
Mateusz: Spoko nie jest ze mną tak zle
2 paź 22:10
Liliana: dzieęki wielkie, limit pytań wyczerpany

Dobranoc
2 paź 22:11
Mateusz: Ok powodzenia, dobranoc
2 paź 22:11