prawdopodobieństwo
Magda: Dwaj łucznicy na treningu strzelają do tarczy. Pierwszy łucznik trafia z prawdopodobieństwem
45 a drugi z prawdopodobieństwem
34. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że co
najmniej jeden łucznik trafi do celu.
Liczę na każdy możliwy sposób i mi nie wychodzi, Proszę o pomoc i wytłumaczenie
29 wrz 11:58
wredulus_pospolitus:
A ile razy strzelają ?
Najłatwiej z przeciwnego −−− oblicz prawdopodobieństwo że obaj pudłują
29 wrz 11:59
wmboczek: zdarzenie przeciwne − obaj nie trafią (i strzelają niezależnie)
1/5*1/4=1/20
P=1−1/20=19/20
29 wrz 12:01
Magda: ok , dziękuje już rozumiem
29 wrz 19:16