kule czarne i biale
Kamil: rzucamy kostka.
*jezeli wypadnie 1 , to wybieramy kule z urny U(3 biale , 8 cyarnzch)
*jezeli wypadnie 2 lub 3 to wybieramy z urny W(2 biale, 5 czarnych)
*jezele wypadnie 6 to z urny V(5bialych,4 czarne)
jakie jest Prawdopodob., ze wybierzemy Czarna kule ?
29 wrz 10:46
Basia:
x − wynik rzutu kostką
k − wybrana kula
P(x=1) = 16 i wtedy P(k=C) = 811
P(x=2 lub 3) = 26 i wtedy P(k=C) = 57
P(x=4 lub 5) = 26 i wtedy P(k=C)=0 bo w ogóle nie losujemy
P(x=6) = 16 i wtedy P(k=C) = 49
P(A) = 16*811 + 26*57 + 26*0 + 16*49 = ...................
policz sobie
tak samo możesz narysować drzewko
29 wrz 10:55
Kamil: dobra, dzieki.
spraawdze z drzewkiem
29 wrz 12:14