;)
Justyna: Dane sa liczby a=−2 b=0 c=1 d=3. Ktore spośród nich należą do dziedziny funkcji f ?
c) f(x)=
√|x|−
√2x−5
d) f(x)=
√−x+
√x+1
29 wrz 10:42
Basia:
sposób 1
podstawiaj i patrz czy wyrażenie ma sens
w (a) podstawiasz
x= −2; wtedy w mianowniku dostajesz −2+2=0
a przez 0 dzielić nie wolno czyli −2 nie należy do dziedziny
x=1 nie ma przeszkód
| | 3 | |
f(1) = |
| +√1 = 2 1 należy do dziedziny |
| | 3 | |
x=3 wtedy pod pierwiastkiem byłoby 2−3 = −1 a
√−1 nie istnieje (w R)
czyli 3 nie należy do dziedziny
pozostałe przykłady rób identycznie
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sposób2
określam dziedzinę
w (a)
x+2≠0 (bo jest w mianowniku) i 2−x≥0 (bo jest pod pierwiastkiem)
x≠−2 i 2≥x ⇔ x∊(−
∞;2> \ {−2}
czyli −2 i 3 nie należą do dziedziny, a 1 należy
29 wrz 11:02
Justyna: Pomoże ktoś ?

?
29 wrz 11:02
Basia: już Ci pomogłam; dalej próbuj sama; możesz pisać jak robisz; ktoś sprawdzi i poprawi
pomagać ≠ dać "gotowca"
29 wrz 11:15
Justyna: Ok rozumiem a przykład D?
√−x≥1
−x≥1
x≤1
x+1≥1
x≥0
D=?
29 wrz 11:27
Justyna: sorry ale nie zauważyłam tych komentarzy szybciej
29 wrz 11:28
Justyna: jak obliczyć dziedzinę skoro nie ma w tych zbiorach części wspólnej ?
29 wrz 11:29
Aga1.: d)
f(x)=√−x+√x+1
−x≥0 i x+1≥0
x≤0 i x≤−1
To jaka jest dziedzina?
29 wrz 11:33
5-latek: Przyklad d)√−x+√x+1Okreslam dziedzine
To co pod pierwiastkiem ma byc ≥0 wiec zajmiemy sie √−x to −x≥0 to x≤0 (wiesz dlaczego
zmienilem zwort nierownosci a jak nie to poczytaj ) czyli nazse x∊(−∞ 0>
teraz zajimieny sie √x+1 to x+1≥0 to x≥−1 czyli x∊<−1, ∞)
Teraz musimy wyznaczc wspolna czesc tych przedzialow
Narysuj sobie na osi liczbowej te przedzialy (jak to zrobisz to szybciej zrozumiesz ) i
zobaczysz ze czesc wspolna to x∊<−1,0>
Teraz zobacz czy liczby a b i c naleza do tego przedzialu
29 wrz 11:41
5-latek: Aga 1 . Za wolno pisalem
29 wrz 11:42
Justyna: dzięki dzięki, nie wiem czemu podstawiałam jeden gdy było do obliczenie z pierwiastka

(√−x≥1)
ale już wszystko rozumiem

dziękuję
29 wrz 11:53