Działania na logarytmach
Weta: Witam,
| log125+log625−log25log√107 | |
| |
| log25 | |
ogólnie wiem, co mam zrobić, tylko mam problem z log25log
√107
jakaś podpowiedź?
29 wrz 10:24
tao:
| | 1 | | 3log5+4log5 −2log5* |
| log10 | | | 2 | |
| | | | 6log5 | |
| = |
| = |
| =3 |
| 2log5 | | 2log5 | | 2log5 | |
29 wrz 10:35
Basia:
√107 = (10
1/2)
7 = 10
7/2
| log125 + log625 − log25*log√107 | |
| = |
| log25 | |
| log53 + log54 − log52*log(10)7/2 | |
| = |
| log52 | |
| 3log5 + 4log5 − (2log5)*72*log10 | |
| = |
| 2log5 | |
| 7log5 − 7log5*1 | |
| // bo log10 = 1 |
| 2log5 | |
29 wrz 10:37
Weta: dziękuję pięknie.
29 wrz 10:41
tao:
O kurcze .... nie zauważyłam √107
29 wrz 10:52