Opisz położenie płaszczyzny względem układu 0xyz
madzia: Witajcie

, w jaki sposób rozwiązać te zadanie? Powiem szczerze, że po raz pierwszy zetknęłam
się z tym zagadnieniem.
Opisz położenie względem układu współrzędnych 0xyz płaszczyzny:
a) 3x+y+4z=0
b) 8x+3y+5=0
c) 7x+6=0
Ogromnie dziękuje za pomoc
30 wrz 01:13
AS:
a) Płaszczyzna przechodząca przez początek układu
b) Płaszczyzna równoległa do osi OZ.
c) Płaszczyzna równoległa do płaszczyzny OYZ
Ogólnie
Dana płaszczyzna A*x + B*y + C*z + D = 0
Jeżeli D = 0 płaszczyzna przechodzi przez początek układu
Jeżeli A = 0 to płaszczyzna jest równoległa do osi OX
Jeżeli B = 0 to płaszczyzna jest równoległa do osi OY
Jeżeli C = 0 to płaszczyzna jest równoległa do osi OZ
Jeżeli A = B = 0 to płaszczyzna jest równoległa do płaszczyzny OXY
Jeżeli A = C = 0 to płaszczyzna jest równoległa do płaszczyzny OXZ
Jeżeli B = C = 0 to płaszczyzna jest równoległa do płaszczyzny OYZ
30 wrz 09:08