równania wielomianowe
matma: Rozwiąż równanie :
x
3− 3x+2=0 i x
4−7x
2+6x=0
jakby można proscić jeszcze o wytłumaczenie
29 wrz 07:51
matma: prosze o pomoc
29 wrz 08:19
Aga1.: Np. tak
Zauważ,że −3x=−x−2x,
x3−3x+2=0
x3−x−2x+2=0
teraz możesz grupować
x(x2−1)−2(x−1)=0 i dalej
x(x−1)(x+1)−2(x−1)=0
(x−1)[x(x+1)−2)=0
(x−1)(x2+x−2)=0
Dokończ.
29 wrz 09:10
5-latek: Drugi przyklad
x(x3−7x+6) =0
to x=0 lub x3−7x+6=0 teraz zobacz ze W(1)=0 wiec podziel ten wielomin przez (x−1) i dzialaj
dalej
29 wrz 09:36
5-latek: lub zauwazyc ze −7x=−x−6x i grupuj
29 wrz 09:47
Aga1.: Lub zauważ,że −7x=−x−6x i licz tak jak pokazałam Ci w pierwszym przykładzie.
29 wrz 09:48
matma: dzięki serdeczne Aga1 i 5−latek
29 wrz 18:29