logika
Gosia1: sklep oferuje wafle w cenie 8 i 12 zł. za kilogram. Sprzedawca chce przygotować mieszankę tych
wafli w cenie 11 zł. za kilogram. Ile wafli każdego rodzaju powinien zmieszać , aby otrzymać
20 kg. mieszanki?
29 wrz 05:48
Janek191:
x − ilość kg wafli w cenie 8 zl / kg
20 − x − ilość wafli w cenie 12 zl / kg
Mamy
8*x + 12*( 20 − x) = 11*20
8x + 240 − 12x = 220
240 − 220 = 12 x − 8 x
20 = 4x
x = 5
====
20 − 5 = 15
=========
Odp.
Sprzedawca powinien zmieszać 5 kg wafli w cenie 8 zł / kg i 15 kg wafli w cenie 12 zł / kg
aby otrzymać 20 kg mieszanki w cenie 11 zł/ kg.
29 wrz 08:00