Funkcje
bezendu:
| | x | |
Funkcja f określona jest wzorem f(x)= |
| . Uzasadnij, że istnieje nieskończenie wiele |
| | x2+4 | |
par różnych par rzeczywistych, dla których funkcja f przyjmuję tę samą wartość, a następnie
podaj wszystkie pary różnych liczb całkowitych o tej własności
D=R. Co mam zrobić w następnym kroku ?
(Proszę nie pisać całego rozwiązania zadania

)
28 wrz 23:27
asdf: wykaz, ze jest nieparzysta
28 wrz 23:39
28 wrz 23:44
asdf: wzor na funkcje nieparzystą?
P.S Ide spac, jutro pomoge.
28 wrz 23:56
bezendu:
Funkcja nieparzysta f(−x)=−f(x)
dobranoc
28 wrz 23:58
Mila:
1)
Zał. a≠b⇒f(a)=f(b)
cd należy do Ciebie.
29 wrz 00:07
bezendu:
ab
2+4a=a
2b+4b
ab
2−a
2b+4a−4b=0
ab(b−a)+4(a−b)=0
ab(b−a)−4(b−a)=0
(b−a)(ab−4)=0
b=a a
2−4=0
a
2=4 a=2 lub a=−2
29 wrz 00:16
Mila:
Bezendu, było założenie,że a≠b.
W takim razie ab−4=0⇔
ab=4
Działaj dalej.
29 wrz 00:23
bezendu:
(−1,−4) (−4,−1) (2,2) (−2,−2)
29 wrz 00:26
Mila:
Pary różnych liczb!
29 wrz 00:40
bezendu:
Mila ale jak będę różne liczby to np −1*4≠4 a mam ab=4 ?
29 wrz 09:55
Basia:
a(b
2+4) = b(a
2+4)
ab
2 + 4a = a
2b + 4b
ab
2 − a
2b + 4a − 4b = 0
ab(b−a) + 4(a−b) = 0
ab(b−a) − 4(b−a) = 0
(b−a)(ab−4) = 0
b−a = 0 lub ab−4 = 0
a=b (odpada, bo mają być różne) lub ab=4
czyli np. f(2) = f(
12) i f(3) = f(
13) i f(4) = f(
14 f(
23) = f(
32)
f(−2) = f(−
12)
i tak dalej.
takich par jest nieskończenie wiele
29 wrz 10:48
Basia:
oj tam te przykłady pomyliłam
odpadają tylko pary (2;2) i (−2;−2)
czyli za a możesz sobie podstawić każdą liczbę ≠ od 0; −2; 2
f(3) = f(43) f(4) = f(1) f(5) = f(45) f(12) = f(8)
i tak dalej
29 wrz 11:05
bezendu:
Dziękuję
Basia
29 wrz 11:07
Mila: Mają być pary różnych liczb całkowitych (a,b), takich, że f(a)=f(b)
Czyli mamy pary:
(−1,−4)
(−4,1)
(1,4)
(4,1)
Sprawdzenie dla (−1,−4)
| | −4 | | −4 | | −1 | |
f(−4)= |
| = |
| = |
| |
| | 16+4 | | 20 | | 5 | |
29 wrz 15:37
bezendu:
Czyli rozwiązaniem będę tylko te 4 pary tak ?
1 paź 22:51
Mila:
Wg mnie tak, a co pisze w odpowiedzi?
1 paź 22:55
Basia: nie; rozwiązań rzeczywistych (o takie Cię pytają) jest nieskończenie wiele
a potem Cię pytają o pary całkowite i te Ci Mila wypisała
sam to napisałeś:
Uzasadnij, że istnieje nieskończenie wiele par różnych
par rzeczywistych,
dla których funkcja f przyjmuję tę samą wartość, a następnie podaj wszystkie
pary różnych liczb całkowitych o tej własności
1 paź 22:56
bezendu: (1,4) oraz (−1,−4)
1 paź 22:58
Mila:
Tam mam literówkę w drugiej parze. Ma być (−4,−1)
1 paź 23:11
bezendu:
Muszę jeszcze raz przeanalizować to zadanie.
1 paź 23:13