W urnie jest 6 kul białych, 4 czarne i 2 zielone.
Ewelina: W urnie jest 6 kul białych, 4 czarne i 2 zielone. Losowano cztery razy po jednej kuli, ze
zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo, że dokładnie trzy razy wyjęto kulę białą.
Zatem |Ω| = 124
Problem pojawia się przy A
odp. to 18
zaś
A = 63*6*2
Może mi ktoś wytłumaczyć skąd to się wzięło?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
28 wrz 22:22
wmboczek: powinno być 1/4 ze schematu bernoulliego
28 wrz 22:35
wmboczek: 63 białe
6 niebiałe
4 uporządkowania niebiałej
28 wrz 22:36
PW: Uznajemy, że Ω składa się z 4−elementowych kombinacji tworzonych ze zbioru 12−elementowego
Zdarzenia sprzyjające to takie kombinacje, w których 3 elementy należą do zbioru 6−elementowego
kul czarnych, a 1 element − do zbioru kul innego koloru. Można takiego wyboru dokonać na
| | | | | | 6! | |
| • | = |
| •6 =120 sposobów. |
| | | | 3!3! | |
Szukane prawdopodobieństwo jest więc równe
UWAGA. Nie wolno w takim zadaniu uznać, że |Ω| = 12
4 − stosujesz wzór na 4−elementowe wariacje
z powtórzeniami, czyli ustawiasz wylosowane kule w kolejkę, tak jakby można było odróżniać
między sobą np. czarne kule. Nic takiego w treści zadania nie ma.
28 wrz 23:21
PW: Oj, źle rozwiązałem − nie uwzględniłem, że losujemy ze zwracaniem, czyli rozwiazałem inne
zadanie. Zaraz się poprawię.
28 wrz 23:24
PW: Mamy do czynienia z przestrzenią Ω
1, w której występują dwa możliwe zdarzenia:
| | 6 | | 1 | |
− wylosowano kulę białą (obliczamy w pamięci P1(B)= |
| = |
| ) |
| | 12 | | 2 | |
| | 4+2 | | 1 | |
− wylosowano kulę innego koloru niż biały (P1(N) = |
| = |
| . |
| | 12 | | 2 | |
Doświadczenie powtarzamy 4−krotnie w niezmieninych warunkach, czyli tworzymy przestrzeń zdarzeń
Ω, w której zdarzeniami elementarnymi są 4−elementowe ciągi, w których każdy element należy do
zbioru {B,N}, a prawdopodobieństwo jest określone wzorem
| | 1 | |
P((a,b,c,d))=P1(a)•P1(b)•P1(c)•P1(d)=( |
| )4 |
| | 2 | |
a,b,c,d mogą przybierać wartości B lub N (biała lub nie−biała).
Zdarzenie B
3 "wylosowano dokładnie 3 kule białe" :
B
3= {(B,B,B,N), (B,B,N,B), (B,N,B,B), (N,B,B,B)}
|B
3|= 4, a więc
| | 1 | | 1 | |
P(B3) = 4•( |
| )4 = |
| . |
| | 2 | | 4 | |
28 wrz 23:45