matematykaszkolna.pl
W urnie jest 6 kul białych, 4 czarne i 2 zielone. Ewelina: W urnie jest 6 kul białych, 4 czarne i 2 zielone. Losowano cztery razy po jednej kuli, ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo, że dokładnie trzy razy wyjęto kulę białą. Zatem |Ω| = 124 Problem pojawia się przy A odp. to 18 zaś A = 63*6*2 Może mi ktoś wytłumaczyć skąd to się wzięło? Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
28 wrz 22:22
wmboczek: powinno być 1/4 ze schematu bernoulliego
28 wrz 22:35
wmboczek: 63 białe 6 niebiałe 4 uporządkowania niebiałej
28 wrz 22:36
PW: Uznajemy, że Ω składa się z 4−elementowych kombinacji tworzonych ze zbioru 12−elementowego

nawias
12
nawias
nawias
4
nawias

|Ω|=
= 495.

Zdarzenia sprzyjające to takie kombinacje, w których 3 elementy należą do zbioru 6−elementowego kul czarnych, a 1 element − do zbioru kul innego koloru. Można takiego wyboru dokonać na

nawias
6
nawias
nawias
3
nawias

nawias
6
nawias
nawias
1
nawias
 6! 
=

•6 =120 sposobów.
   3!3! 
Szukane prawdopodobieństwo jest więc równe
 120 8 

=

.
 495 33 
UWAGA. Nie wolno w takim zadaniu uznać, że |Ω| = 124 − stosujesz wzór na 4−elementowe wariacje z powtórzeniami, czyli ustawiasz wylosowane kule w kolejkę, tak jakby można było odróżniać między sobą np. czarne kule. Nic takiego w treści zadania nie ma.
28 wrz 23:21
PW: Oj, źle rozwiązałem − nie uwzględniłem, że losujemy ze zwracaniem, czyli rozwiazałem inne zadanie. Zaraz się poprawię.
28 wrz 23:24
PW: Mamy do czynienia z przestrzenią Ω1, w której występują dwa możliwe zdarzenia:
 6 1 
− wylosowano kulę białą (obliczamy w pamięci P1(B)=

=

)
 12 2 
 4+2 1 
− wylosowano kulę innego koloru niż biały (P1(N) =

=

.
 12 2 
Doświadczenie powtarzamy 4−krotnie w niezmieninych warunkach, czyli tworzymy przestrzeń zdarzeń Ω, w której zdarzeniami elementarnymi są 4−elementowe ciągi, w których każdy element należy do zbioru {B,N}, a prawdopodobieństwo jest określone wzorem
 1 
P((a,b,c,d))=P1(a)•P1(b)•P1(c)•P1(d)=(

)4
 2 
a,b,c,d mogą przybierać wartości B lub N (biała lub nie−biała). Zdarzenie B3 "wylosowano dokładnie 3 kule białe" : B3= {(B,B,B,N), (B,B,N,B), (B,N,B,B), (N,B,B,B)} |B3|= 4, a więc
 1 1 
P(B3) = 4•(

)4 =

.
 2 4 
28 wrz 23:45