| x | ||
1. logb( | ) = logbx − logby | |
| y |
| logca | ||
2. logba = | ||
| logcb |
| x−1 | log22 | ||||||||||||
log2(x−1) − log2(x+1) + log(x+1)/(x−1)2 = log2 | + | = | |||||||||||
| x+1 |
|
| x−1 | 1 | ||||||||||||
= −1*log2( | )−1 + | = | |||||||||||
| x+1 |
|
| x+1 | 1 | ||||||||||||
= −log2 | + | ||||||||||||
| x−1 |
|
| x+1 | ||
To ma być większe od zera. Podstawiamy u = log2 | , x > 1 ⇒ u > 0 | |
| x−1 |
| 1 | ||
−u + | > 0 /*u // możemy pomnożyć przez u, gdyż u > 0 | |
| u |
| x+1 | ||
log2 | < 1 | |
| x−1 |
| x+1 | ||
< 2 // znowu możemy pomnożyć przez x−1, gdyż x > 1 | ||
| x−1 |
| x+1 | |
| x−1 |