matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Czy istnieje taki kąt α, że:
Amelia:
Czy istnieje taki kąt α, że: cosα = ctgα
28 wrz 21:41
ICSP:
π
dla cosx = 0 ⇒ x =
mamy
2
0 = 0 zatem taki kat istnieje
28 wrz 22:06
Amelia:
nie rozumiem....
28 wrz 22:11
ICSP:
Pytanie jest czy istnieje taki kat aby zachodziła równość cosα = ctgα
π
przyjmując α =
mam :
2
π
π
cos
= ctg
2
2
0 = 0
π
czyli taki kat istnieje. Ten kąt to np α =
2
28 wrz 22:12
Amelia:
ok dziekuje
28 wrz 22:13
Janek191:
x
cos α =
r
x
ctg α =
y
więc
x
x
=
⇒ r = y
r
y
π
zatem α =
= 90
o
2
29 wrz 08:16