matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż
Linaa:
Wykaż, że 3
n
+3
n+1
+2
n+2
jest podzielne przez 4.
28 wrz 21:30
ICSP:
3
n
+ 3
n+1
+ 2
n+2
= 3
n
+ 3 * 3
n
+ 2
2
* 2
n
= 4 3
n
+ 4 * 2
n
= 4 (3
n
+ 2
n
) = 4k gdzie k = 3
n
+ 2
n
∊ C c.k.d.
28 wrz 21:31
Linaa:
Dziękuję
28 wrz 21:47