TRYGONOMETRIA-Uzasadnij:nierówność jest spełniona dla dowolnego kąta ostrego alf
Amelia: Uzasadnij, że nierówność jest spełniona dla dowolnego kąta ostrego α.
tgα+ctgα≥2
28 wrz 21:30
ICSP: | | sinα | | cosα | | 1 | | 2 | | 2 | |
tgα + ctgα = |
| + |
| = |
| = |
| ≥ |
| = 2 |
| | cosα | | sinα | | sinαcosα | | sin2α | | 1 | |
dla każdego kąta ostrego α
28 wrz 21:43
Mila: α− kąt ostry, sinα>0 i cosα>0
| | sin2α+cos2α | |
⇔ |
| ≥ 2 /*(sinα cosα) ⇔ |
| | sinα*cosα | |
sin
2α+cos
2α≥2sinα*cosα
⇔(sinα−cosα)
2≥0 nierówność prawdziwa.
cnw
28 wrz 21:44
Amelia: Nie rozumiem przejścia z:
1 / sinαcosα = 2 / sin2α ....
28 wrz 21:58
PW: No to jeszcze trzeci sposób:
x=tgα, x>0 (bo kąt ostry)
Lewa strona to wartość funkcji
Nierówność f(x)≥2, czyli
jest równoważna nierówności
x
2+1≥2x
(można było pomnożyć przez x, bo jest dodatnie − nierówność nie zmienia się na przeciwną).
x
2−2x+1≥0
(x−1)
2≥0,
a te nierówność jest prawdziwa dla wszystkich x.
28 wrz 21:58
Amelia: aaa już rozumiem, nieważne
28 wrz 21:58
ICSP: Hmm no to raczej rozwiązanie
Mili przeanalizuj

Moja opiera sie na wzorze sin2x = 2sinxcosx i nie wiem czy go już miałaś czy nie
28 wrz 21:59