pierwiastki
zaq: Oblicz x:
a) √2•√x=4
b) √5•√121•√1/x=11
Proszę o pomoc, wiem ile będzie w miejscach x, ale nie potrafię rozpisać obliczeń.
29 wrz 23:37
AROB: piszę
29 wrz 23:43
Eta:
Podnieś obustronnie do kwadratu, i po bólu
29 wrz 23:47
AROB: a)
√2 *
√x = 4 ⇔
√2x = 4 ⇒ 2x= 16,
x = 8
b)
√5*
√121 *
√1x = 11 zał. x≠0
| | 5 | |
11 * √5x = 11 ⇒ √5x = 1 ⇒ |
| = 1 ⇒ x = 5 |
| | x | |
29 wrz 23:49
Eta:
a) 2x = 16 => x = 8
b) 5*121 *
1x= 121 /: 121
29 wrz 23:50
AROB:
29 wrz 23:51
Eta:
OK

jeszcze załozenia:
a) x≥0
b) x> 0
29 wrz 23:54
AROB: OK
29 wrz 23:56
zaq: dziękuje bardzo
30 wrz 00:07
Eta:
30 wrz 00:17