zapisz w postaci sumy algebraicznej
kasia: Zapisz w postaci sumy algebraicznej:
a) (2a−1)(4a2+2a+1)=
b) (xy2+2)(4−2xy2)=
Proszę mi to wytłumaczyć.
28 wrz 21:12
kasia: proszę mi podpowiedzieć.....
28 wrz 21:23
ICSP: Jeżeli nie widzisz wzorów skróconego mnożenia to nie pozostaje Ci nic innego jak mnożyć każdy
wyraz z każdym
28 wrz 21:24
kasia: W a) widzę takie coś (2a−1)(2a+1)2.... a jak z tego zrobić sumę?
28 wrz 21:29
28 wrz 21:35
ICSP: (4a2 + 2a + 1) ≠ (2a + 1)2
Mnóż każdy przez każdy
28 wrz 21:35
kasia: no to wyszło mi 8a3−1
28 wrz 21:36
ICSP: no i dobrze Ci wyszło
28 wrz 21:36
ICSP: (a − b)(a2 + ab + b2) = a3 − b3
28 wrz 21:36
5-latek: W a moze zobacz ten wzor a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2
A ten wzor co napisalas to zle bo (2a+1)2=4a2+4a+1 a nie 4a2+2a+1
28 wrz 21:37
kasia: tak..tak...już widzę... sierota ze mne
28 wrz 21:42
28 wrz 21:50
kasia: powinnam *
28 wrz 21:50
ICSP: Najpierw wyłącz z drugiego nawiasu 2 potem szukaj wzoru
28 wrz 21:50
kasia: no to wyszło mi 2(2+xy2)(2−xy2)=2(4−x2y4)=8−x2y4 Czy tak?
28 wrz 21:59
ICSP: = 8 − 2x2y4
28 wrz 21:59
kasia: oj... już wiem, nie tak

ale już wiem jak
28 wrz 22:00
kasia: tak tak

dziękuję
28 wrz 22:00