Pochodna
Bibi:
Wyznacz pochodną:
x(ln2x+1)
28 wrz 20:38
sushi_ gg6397228:
wzory znasz?
28 wrz 20:40
Bibi: Tak, sądzę, że tutaj trzeba zastosować wzór na pochodną złożoną, dobrze myślę?
28 wrz 20:40
sushi_ gg6397228:
taki zapis sugeruje mnozenie dwóch funkcji
28 wrz 20:42
Bibi: I podstawiłam jako funkcję zewnętrzną x, a wewnętrzną ln2x+1 i nic mi nie wychodzi.
28 wrz 20:42
sushi_ gg6397228:
x * [ ln (2x) + 1] − mamy mnozenie
28 wrz 20:46
Bibi: Aha.... Czyli będzie w takim razie:
f'(x)*g(x)+f(x)*g'(x)
Czyli:
f(x)=x f'(x)=1
g(x)=2lnx+1 g'(x)=2x
Czyli będzie: 1*2lnx+1+x*2x
Dobrze myślę?
28 wrz 20:48
sushi_ gg6397228:
teraz zapisano inaczej drugą funkcje. Nalezy zdecydować sie z jakiej funkcji liczymy pochodna
28 wrz 20:52
Bibi: Oj, machnęłam się.... Miało na początku być: x(2lnx+1), przepraszam za błąd.
28 wrz 20:59
sushi_ gg6397228:
| | 2 | |
1* (2ln x +1) + x * |
| =... |
| | x | |
28 wrz 21:03
Bibi: 2lnx+3 wychodzi.
28 wrz 21:05