Funkcja liniowa
tlc20: | | 3 | |
Układ nierówności y≤− |
| x+3 opisuje trójkąt. |
| | 2 | |
x≥−1
Oblicz współrzędne wierzchołków trójkąta.
Wykaż,że trójkąt jest prostokątny.
Oblicz pole koła opisanego na tym trójkącie.
28 wrz 20:16
sushi_ gg6397228:
umiesz rozwiazywać układ równań
28 wrz 20:41
PW: Nierówność
opisuje jedną z półpłaszczyzn wyznaczonych przez prostą
(to powinien wiedzieć gimnazjalista).
Mamy tu więc 3 półpłaszczyzny wyznaczone przez 3 proste. Dlatego
sushi pyta Cię, czy
umiesz rozwiązywać układ
równań − to będą wierzchołki trójkąta − puntky wspólne dwóch
prostych.
28 wrz 20:55
tlc20:

| | 2 | | 1 | |
Tak umiem rozwiązywać układy równań. Punk A(−1,−3 |
| ) , C(−1,4 |
| ) Nie umiem policzyć |
| | 3 | | 4 | |
punktu B
28 wrz 22:15
Aga1.: Rozwiąż układ równań
28 wrz 22:19
tlc20: Ok dziękuje wyszło.
A jak mam udowodnić,że trójkąt jest prostokątny to z Tw. odwrotnego do Tw. Pitagorasa czy jest
inny sposób?
28 wrz 22:29
Mila:

a)
B:
4x−18=−9x+18
13x=36
| | 2 | | −3 | |
b) trójkąt jest prostokątny, bo proste y= |
| x−3 i y= |
| x+3 |
| | 3 | | 2 | |
| | 2 | | −3 | |
są prostopadłe |
| * |
| =−1 |
| | 3 | | 2 | |
|AC|=... oblicz
28 wrz 22:34
tlc20: Dziękuje
28 wrz 22:43