pierwiastek z liczby
celina: czy mozna wyciagnac pierwiastek z liczby 272
28 wrz 20:15
jakubs: √272=√16*17=4√17
O to Ci chodzi?
28 wrz 20:17
hajtowy: 272 | 2
136 | 2
68 | 2
34 | 2
17 | 17
1
Czyli 4√17
28 wrz 20:17
celina: właśnie nie wiem wyliczałam Δ i musze wyliczyć x1 i x2 i coś mi jakieś głupoty chyba wychodza
28 wrz 20:21
celina: a tak własciwie to wyliczyłam Δ z Δ ale chyba cos pomieszałam pomożecie napisze zadanie
28 wrz 20:22
celina: miałam zbadać liczbe rozwiazań z niewiadoma x w zalezności od parametru k
(1−k)x2−2kx−3k+2=0
28 wrz 20:25
celina: a=(1−k) b=(−2k) c=(−3k+2)
Δ=b2−4ac=(−2k)2−4*(−1−k)(−3k+2)= 4k2−4*(3k−2+3k2−2k)=4k2−12k+8−12k2+8k=−8k2−4k+8
i to jest moja wyliczona Δ i teraz z tej Δ wyliczam Δ
a=−8 b=−4 c=8
Δ=−42−4*(−8)*8=16−4*(−64)=16+256=272
i teraz musze wyliczyc k1 i k2 ale cos tu za głupoty mi wychodza nie wiem czy robie to dobrze
28 wrz 20:52
celina: a żeby wyliczyć k1 i k2 musze wyciagnac pierwiastek z Δ ale tu cos mi nie wychodzi nie wiem jak
dalej pomozcie
28 wrz 20:56
celina:
28 wrz 22:06
w: Δ=b2−4ac=(−2k)2−4*(1−k)(−3k+2)=−8k2−+20k−8
28 wrz 22:41
w: Δ=b*2−4ac=(−2k)2−4*(1−k)(−3k+2)=−8k2+20k−8
28 wrz 22:45