RÓWNANIA WYKŁADNICZE
ANKO: 49x*
278x−1=
23
i drugie:
233x−7=
327x−2
BARDZO PROSZĘ

!
29 wrz 22:10
Eta: Pomagam
29 wrz 22:32
29 wrz 22:41
Eta:
To proste równania
49 = (
23)
2
278=
323 = (
23)
−3
zatem:
(
23)
2)
x * (
23)
−3)
x−1=
23
(
23)
2x −3x +3= (
23)
1
zatem podstawy są takie same wię porównujemy wykładniki
2x −3x +3 = 1 ..... rozwiąż teraz to równanie i podaj odp;
2/
32= (
23)
−1
podobnie jak poprzednie;
(
23)
3x −7= (
23)
−1*(7x −2)
3x −7 = −1( 7x −2)
3x −7 = −7x +2 ......... dokończ i podaj odp.
29 wrz 22:43
Eta:
poprawiam zapis:
278= ( 32)3 = (23)−3
29 wrz 22:45
ANKO: zad.1
x=2
zad.2
x=
910.
dobrze

?
29 wrz 23:01
29 wrz 23:11
Eta:
Tak dobrze

Możesz też sam sprawdzić podstawiając za x=2 w pierwszym
i za x =
910 w drugim
Lewa strona ma się równać prawej ( tak będzie)
29 wrz 23:14