ostrosłup prawidłowy sześciokątny
pb: w ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym pole podstawy jest równe 24√3, a pole powierzchni
bocznej 48. Oblicz miarę kąta między ścianą boczną a płaszczyzną podstawy.
28 wrz 19:47
irena_1:
a− krawędź podstawy
a
2=16
a=4
r− promień okręgu wpisanego w sześciokąt podstawy
h− wysokość ściany bocznej
h=4
α=30
0
28 wrz 19:53
pb: wielkie dzieki
a takie cos:
przekrojem prostopadłoscianu jest romb. oblicz pole tego rombu, gdy podstawa prostopadloscianu
jest kwadrat o boku dlugosci a, natomiast wysokość prostopadłoscianu jest równa b.
mam, ze jedna przekatna ma dlugosc √2a2 + b2 , a druga myślę, ze a√2 ,ale nie wiem jak to
udowodnić, bo to byłaby prawda gdyby krawędź rombu wychodziła z wierzchołka podstawy do środka
wysokości, tak ? mam nadzieje, ze wiesz o co mi chodzi
28 wrz 19:59
irena_1:
Jeśli jedna z przekątnych rombu to przekątna prostopadłościanu, to druga jest równa przekątnej
kwadratu podstawy, czyli a√2.
Dwa pozostałe wierzchołki rombu muszą być środkami przeciwległych krawędzi bocznych
prostopadłościanu.
28 wrz 21:18
pb: dzieki
29 wrz 13:30