Oblicz
Patrycja: (9 − 2√15) x (3√3 + 2√5) =
POMOCY!
28 wrz 18:58
Piotr:
a z czym masz kłopot ?
28 wrz 19:00
Patrycja: = 27√3 + 18√5 − 6√45 − 4√60 = 27√3 + 18√5 − 6√45 − 4√15x4 = 27√3 + 18√5 − 6√45 − √15 = ...?
Dochodzę do tego i nie wiem co dalej. Na dodatek nie wiem czy to wyżej jest dobrze..
28 wrz 19:04
Piotr:
5*15 = 75
np √45 = √9*5 = 3√5
28 wrz 19:06
pb: 27√3 + 18√5 − 6√45 − 4√15 = 27√3 + 18√5 − 6√9*5 − 4√15 = 27√3 + 18√5 − 6*3*√5 −
4√15 = 27√3 + 18√5 − 18√5 − 4√15 = 27√3 − 4√15
28 wrz 19:07
pb: no ale ja przepisalem od cb, ale ty zle wyliczylas
28 wrz 19:08
Patrycja: ma wyjść wynik 7√3
28 wrz 19:10
Patrycja: co tam jest źle? w tym działaniu co wyliczałam?
28 wrz 19:11
Piotr:
napisałem już. 2√15*2√5 = 4√75 = 20√3
28 wrz 19:14
Piotr:
= 27√3 + 18√5 − 18√5 − 20√3 = 7√3
28 wrz 19:16
Patrycja: ahaaa, już rozumiem, dziękuję!
28 wrz 19:22
Piotr:
proszę
28 wrz 19:26