rozkład wielomianu
z_S: Rozkładanie wielomianów na czynniki pierwsze.
Witam. Mógłby mi ktoś rozłożyć ten wielomian ?
x5 − 2x4 − 3x3 + 6x2
28 wrz 18:35
Aga1.: Najpierw wyłącz przed nawias x2.
28 wrz 18:40
Ajtek:
A już miałem pisać rozwiązanie.....
Witaj
Aga1. 
.
28 wrz 18:42
z_S: Aga wiem
Nie wiem jak później rozbić
28 wrz 18:43
z_S: Pomoże ktoś ?
28 wrz 19:16
Aga1.: Witaj Ajtek
Grupuj wyrazy 1 i 2 oraz 3 i 4.
28 wrz 19:16
z_S: Chodzi mi o końcowe przekształcenie
bo mam x4(x−2) − 3x2(x−2)=(x−2)(x4−3x2)
bo z ostatniego nawiasu raczej trzeba przekształcić bo przecież miało być maksymalnie w stopniu
2−gim a jest w 4−tym
A odpowiedzi nie mam także mógłby ktoś sprawdzić i powiedzieć jak powinno byc .
28 wrz 19:43
Ajtek:
Z drugiego wyciągnij przed nawias x2
28 wrz 19:44
Aga1.: x4−3x2=x2(x2−3)=x2(x−√3)(x+√3)
28 wrz 19:45
z_S: I to jest końcowy wynik ? Bez (x−2) ?
28 wrz 21:58
Aga1.: Końcowy wynik to
x2(x−2)(x−√3)(x+√3)
28 wrz 22:16
z_S: dzięki.
29 wrz 13:07