proszę o pomoc
waldek: wyznacz b, wiedząc,że wykres funkcji f jest prostopadły do wykresu funkcji g, jeżeli
| | b | |
f(x)=|√3−2|x+5b i g(x)= |
| x−3b |
| | 2 + √3 | |
28 wrz 18:03
Aga1.: f i g są prostopadłe, gdy a
1*a
2=−1, czyli
dokończ
28 wrz 18:06
waldek: tyle to ja wiem tylko nie wiem co zrobić w takiej sytuacji
| −√3 +2 | | b | | √3 −2 | | b | |
| * |
| v |
| * |
| |
| 1 | | 2 + √3 | | 1 | | 2 + √3 | |
28 wrz 18:13
waldek: ?
28 wrz 18:23
Aga1.: Jest tylko jedno równanie.
I
√3−2I=2−
√3, czyli
Usuń niewymierność z mianownika
28 wrz 18:29
waldek: ale własnie nie wiem jak
ps. tam wyżej zapomniałem napisać że oba tamte =−1
28 wrz 18:32
Aga1.: Jest tylko jedno równanie.
Pomnóż licznik i mianownik drugiego ułamka przez 2−√3
28 wrz 18:38
waldek: ale tam jest wartosc bezwzgledna wiec moze byc −√3+2 albo √3−2
i nieumiem rozwiazac tego równania z godz 28 wrz 2013 18:29
28 wrz 18:49
Aga1.: Ale nie ma tam zmiennej.
√3−2 jest liczbą ujemną.
A jak opuścisz tu wartość bezwzględną
I−5I=
28 wrz 18:54
waldek: −5
28 wrz 18:55
Aga1.: To może tak
(2−
√3)b=−2−
√3 //:(2−
√3)
| | (−2−√3)(2+√3) | |
b= |
| |
| | (2−√3)(2+√3) | |
Dokończ
28 wrz 18:59
Aga1.: Musisz zrozumieć podstawy.
I−5I=5
28 wrz 19:00
waldek: a nie mogła byś mi tego dokończyć bo w ogóle nie pamiętam jak to się robi
28 wrz 19:06
Aga1.: Mnóż "każdy z każdym" jak mawiał mój wykładowca."Taka metoda młodzieżowa."
28 wrz 19:13
waldek: ok wyszło mi wielkie dzięki za twoją cierpliwość
28 wrz 19:16
Aga1.: Cierpliwości mi nie brakuje.
28 wrz 19:19
waldek: a jeszcze jedno pytanie skąd się wzięło I√3−2I=2−√3
28 wrz 19:19
Aga1.: A wiesz,że √3−2 jest liczbą ujemną?
Jeśli tak, to
I√3−2I=−(√3−2)=−√3+2=2−√3.
28 wrz 19:24
waldek: ok jeszcze raz dzięki
28 wrz 19:27
28 wrz 19:31