Rozwiąż równanie (problem)
sqrt: Rozwiąż równanie:
3x+8√x−2−9=0
aby wyrażenie √x−2 miało sens, należy założyć, że x ≥ 2.
3(x−2)+6+8√x−2−9=0 czyli 3(x−2)+8√x−2−3=0
Mam jedynie problem skąd linijkę wyżej pojawia się "+6" po 3(x−2).
Resztę rozwiązania posiadam.
28 wrz 17:48
irena_1:
3x=3x−6+6=3(x−2)+6
28 wrz 17:53
sqrt: dziękuję
28 wrz 17:57
pigor: ... , tak naprawdę , to tu pojawiło się zero , czyli 0= −6+6 ; skąd

skąd chcesz np z ...

kosmosu , itp., aby wraz z 3x dało x−2, czyli :
3x−6+6= wyłączając 3 przed nawias = 3(x−2)+6= 3
√x−22 , a więc mamy kwadrat
√x−2.
28 wrz 18:00
pigor: ..., choć bez ...

pomocy z kosmosu można było sobie poradzić
i to 6 "zabrać" wyrazowi wolnemu, czyli −9−tce np. tak :
3x+8
√x−2−9= 0 ⇔ 3x
−6+8
√x−2−3= 0 ⇔ 3(x−2)+8
√x−2−3= 0. ...
28 wrz 18:06