matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
;)
Justyna:
Przybliżenie pewnej liczby podane z błędem bezwzględnym 0,2 wynosi 1,4. Wyznacz te liczbę, jeśli przybliżenie to podane jest: a) z nadmiarem b) z niedomiarem
Z góry dzięki
28 wrz 17:48
irena_1:
x− poszukiwana liczba a) 1,4>x
1,4−x
=0,2
x
1,4−x=0,2x 1,2x=1,4
7
x=
=1,1(6)
6
b) 1,4<x
x−1,4
=0,2
x
x−1,4=0,2x 0,8x=1,4
7
x=
=1,75
4
28 wrz 17:58