Działania na logarytmach
Weta: Korzystając z własności działań na logarytmach, oblicz wartość wyrażenia.
| log527+log581+ 6log5√3 | |
| |
| 2log5√243 | |
i ja to zrobiłam tak, że usunęłam pierwiastki, a potem;
| log533+log534+ log535 | | log5312 | |
| = |
| |
| log535 | | log535 | |
i nie wiem czy tak może być, byłabym wdzięczna za podpowiedź
28 wrz 17:37
pigor: ..., bardzo ładnie no to dalej tylko z tw. o logarytmie potęgi i skracaj . ...
28 wrz 17:40
Aga1.:
Trochę dobrze , a końcu całkowicie źle
Wskazówka.
log
53
3=
3log
53
| | 1 | |
log5√3=log531/2= |
| log53 |
| | 2 | |
28 wrz 17:45
Weta: tzn. od którego miejsca jest źle? mam robić wszystko od nowa?
| | 1 | |
tam jest 6log5√3, więc chyba nie mogę zamienić pierwiastka na |
| |
| | 2 | |
28 wrz 17:51
28 wrz 17:57
Aga1.: licznik
3log53+4log53+3log53=10log53
mianownik dobrze
28 wrz 18:03