wyznacz liczby całkowite
mique: Wyznacz wszystkie liczby całkowite n takie, że 5n+7n+11=6n+8n+9n
Proszę o pomoc....
28 wrz 17:19
mique: 11n − tam ma być
28 wrz 17:22
Vax:
Równoważnie (11n−10n) + (10n−9n) = (8n−7n) + (6n−5n). Zdefiniujmy f:ℤ+→ℚ f(x) =
(x+1)n−xn, n ∊ ℤ. Jeżeli n ≠ 0,1, to f(x) jest ściśle rosnąca. Istotnie, widzimy, że f'(x) =
n(x+1)n−1−nxn−1 = n((x+1)n−1−xn−1), funkcja jest ściśle rosnąca gdy f'(x) > 0,
jeżeli n ≥ 2, to wystarczy pokazać (x+1)n−1 > xn−1 ⇔ x+1 > x ⇔ 1 > 0 co jest prawdą, a
gdy n < 0 to chcemy pokazać (x+1)n−1 < xn−1 ⇔ x+1 > x ⇔ 1 > 0 (bo n−1<0).
Równość w zadaniu możemy zapisać jako f(10) + f(9) = f(7) + f(5). Dla n=0 lub n=1 zachodzi
równość, a dla n ≥ 2 v n ≤ −1 wiemy, że f(x) będzie rosnące, czyli f(10)+f(9) > f(7)+f(5),
więc jedynymi rozwiązaniami są n=0 , n=1.
28 wrz 17:51
mique: dziękuję bardzo
28 wrz 20:04
mique: Czy ktoś z Was (umiejących matematykę) jest z okolic Szczecina lub Kołobrzegu


Potrzebuję korepetycji face to face. Chodzę do 1 klasy LO.
28 wrz 20:39
mique: .....i NIC z tego nie kumam.
28 wrz 20:40
mique: ...i NIC z tego nie kumam
28 wrz 20:41
mique: NIC
28 wrz 20:41