wyznacz liczby całkowite
mique: Wyznacz wszystkie liczby całkowite n takie, że 3n+4n=5n
Pomoże mi ktoś?
28 wrz 17:16
Vax: | | 3 | | 4 | |
Równoważnie ( |
| )n+( |
| )n = 1, lewa strona jest sumą dwóch funkcji ściśle malejących, |
| | 5 | | 5 | |
więc jest funkcją ściśle malejącą, czyli funkcję stałą może przeciąć maksymalnie w jednym
punkcie, pozostaje zauważyć, że n=2 działa.
28 wrz 17:22
mique: dziękuję
28 wrz 20:08
ICSP: Vax a można powołać się na wielkie twierdzenie Fermata i potem sprawdzić co się dzieje gdy
n ≤ 2 ?
28 wrz 20:15
Vax: Można, ale to jest taka armata na muchę

Poza tym należy pamiętać, że n może być ujemne

Tj
n jest całkowite a nie naturalne, ale przypadek n < 0 jest dość oczywisty.
28 wrz 20:21
mique: a czy to zadanko to jest na poziomie 1 klasy LO? bo dla mnie to czarna magia.....a nauczycielka
to zadała

:(
28 wrz 20:34
mique: chyba obleję matmę

:(

...choć dopiero wrzesień to już mam doła
28 wrz 20:35
mique: czy ktoś z Was jest może z okolic Szczecina lub Kołobrzegu..... bo potrzebuję
korepetycji...face to face
28 wrz 20:36
PW: mique , nie załamuj się. Vax jest olimpijczykiem, więc rozwiązał zadanie na
odpowiednim poziomie. A może powiesz, o czym mówiliście na lekcji − znajdziemy odpowiedni
sposób nawiązujący do "przerabianego materiału".
28 wrz 21:48