f(x)=1-(m^2+4m+4)x i g(x)=x+2m
michael234: wyznacz m, wiedząc, że wykres funkcji liniowej g jest prostopadły do wykresu funkcji liniowej
f, jeśli:
f(x)=1−(m2+4m+4)x i g(x)=x+2m
28 wrz 17:07
michael234: ?
28 wrz 17:39
pigor: ..., no to z warunku prostopadłości prostych w postaci kierunkowej
−(m
2+4m+4)*1= −1 /*(−1) ⇔ m
2+4m+4= 1 ⇔ (m+2)
2=1 ⇔ |m+1|=1 ⇔
⇔ m+1= −1 lub m+1=1 ⇔ m= −2 lub m=0 ⇔
m∊{−2,0} . ...
28 wrz 17:44
michael234: jesteś pewny? bo w odpowiedziac pisze m=−1 v m=−3
28 wrz 17:51
waldek: ?
28 wrz 18:13
michael234: no bo nie jestem pewien czy na pewno dobrze bo chyba powinno być 1−(m2+4m+4)
28 wrz 18:14
waldek: a to nie wiem
28 wrz 18:16
michael234: ?
28 wrz 18:23
Aga1.: Sprawdź jeszcze dokładnie , czy dobrze przepisałeś treść zadania.
f(x) można zapisać
f(x)=−(m2+4m+4)x+1
28 wrz 18:24
michael234: nieno dobrze przepisałem tresc
28 wrz 18:26
Aga1.: U pigora jest błąd nieuwagi.
(m+2)2=1⇔Im+2I=1⇔m+2=1 v m+2=−1⇔m=−1 v m=−3
Ty możesz rozwiązać nieco inaczej
m2+4m+4=1⇔m2+4m+3=0
i powinno wyjść tak samo.
28 wrz 18:35
michael234: ok dzięki
28 wrz 18:42
pigor: ...dziękuję
Aga1 , ...

ładna nazwa błędu , a spojrzałem tylko na
końcowy wynik i ... moja klapa
28 wrz 18:45