Sprawdź
weronika:
Proszę o pomoc. Wiem jak rozpisać wzory, ale nie wiem co zrobić z mianownikami po lewej
stronie.
28 wrz 16:40
Mila:
| | n! | | n! | |
L= |
| + |
| = |
| | k!*(n−k)! | | (k+1)!*(n−k−1)! | |
| | n! | | n! | |
= |
| + |
| = |
| | k!*(n−k−1)!*(n−k) | | k!*(k+1)*(n−k−1)! | |
| | n!*(k+1)+n!*(n−k) | |
= |
| = |
| | k!*(k+1)*(n−k−1)!*(n−k) | |
| | n!*(k+1+n−k) | | n!*(n+1) | |
= |
| = |
| = |
| | (k+1)!*(n−k)! | | (k+1)!*(n−k)! | |
28 wrz 17:20
weronika: niestety nie rozumiem już trzeciego wersu, dlaczego (k+1) i (n−k) tracą silnię? chyba moja
wiedza, jest nadal za mala
28 wrz 18:26
Mila:
5!=4!*5 bo 5!=1*2*3*4*5=4!*5
podobnie
(k+1)!=k!*(k+1)
(n−k)!=(n−k−1)!*(n−k)
28 wrz 18:28
weronika: Dziekuje, teraz duzo jasniej
28 wrz 19:24
Mila:
28 wrz 19:26