W trapez wpisano okrąg..
Macko: W trapez wpisano okrąg. Punkt styczności okręgu z dłuższą podstawą trapezu dzieli tę podstawę
na odcinki o odległosci 25cm i 40cm. Wysokośc trapezu ma długośc 40cm. Oblicz obwód trapezu
29 wrz 20:51
Bogdan:

x = 40, y = 25, r = 20.
| | z | | r | | r2 | |
Z podobieństwa trójkątów: BFS i CFS: |
| = |
| ⇒ z = |
| |
| | r | | x | | x | |
| | w | | r | | r2 | |
Z podobieństwa trójkątów: AES i DESS: |
| = |
| ⇒ w = |
| |
| | r | | y | | y | |
Obwód L = 2(w + x + y + z)
| | 1 | | 1 | |
Pole P = |
| *2r*(w + x + y + z) = r(w + x + y + z) = |
| rL |
| | 2 | | 2 | |
29 wrz 22:14