matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz zbiór wartości
di:
Wyznacz zbiór wartości oraz podaj równanie osi symetrii funkcji f(x)=3x−x
2
28 wrz 16:32
irena_1:
f(x)=−x
2
+3x
−3
x
w
=
=1,5
−2
f(1,5)=−1,5
2
+3*1,5=−2,25+4,5=2,25 ZW=(−
∞
; 2,25> Oś symetrii to prosta o równaniu x=1,5
28 wrz 18:01