geometria anlityczna - okrąg
qwerty: 1) Dany jest okrąg (x −1)2 + y2 −1 = 0 , napisz równanie obrazu podanego okręgu po wykonaniu
przekształceń: najpierw translacji o wektor [ 2, 4], a potem w symetrii względem osi OX,
2) Dla jakich wartości parametru c równanie x2 + y2 + 2x + 4y + c = 0 przedstawia
a) okrąg b) punkt
28 wrz 16:30
qwerty: Pomożecie?
28 wrz 17:14
Aga1.: Np. tak.
Zad.1.(x−1)2+y2=1
Więc środek tego okręgu S(1,0) w translacji o [2,4]środek S'(1+2,0+4)=(3,4)
r przed przesunięciem i po przesunięciu i po przekształceniu względem osi OX r=1
1) translacja (x−3)2+(y−4)2=1
2) w symetrii względem osi OX S"(3,−4)
Napisz jeszcze równanie okręgu.
W zad. drugim znajdź środek okręgu S(a,b)=
i wykorzystaj wzór r2=a2+b2−c
Równanie przedstawia
a) okrąg, gdy a2+b2−c>0
b) punkt, gdy a2+b2−c=0
28 wrz 17:32