Trygonometria
polalala: Sprawdź, czy prawdziwe są następujące tożsamości, podaj koniecznie założenia:
(1+cosα)/sinα = ctgα/2
Przekształcam stosując wzory na sumę i różnicę kątów ( ctgα/2=ctg(α−α/2) ), ale to mi nic nie
daje. Proszę pomóżcie.
28 wrz 15:14
ICSP: a wzory :
| | x | | x | | x | | x | |
sinx = sin |
| cos |
| oraz cosx = cos2 |
| − sin2 |
| znasz ? |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
28 wrz 15:15
ICSP: | | x | | x | |
sinx = 2 * sin |
| cos |
| oczywiście |
| | 2 | | 2 | |
28 wrz 15:15
pigor: ..., np. tak : ...
| | 1+cosα | | 1+cos212α−sin212α | |
L= |
| = |
| = |
| | sinα | | 2sin12αcos12α | |
| | cos212α+cos212α | |
= |
| = |
| | 2sin12αcos12α | |
| | 2cos212α | | cos12α | |
= |
| = |
| = ctg12α=P. |
| | 2sin12αcos12α | | sin12α | |
28 wrz 15:19
polalala: A to nie znałam takich wzorów. Dziękuje
28 wrz 15:20
polalala: Dzięki pigor
28 wrz 15:21
pigor: ..., a założenia to iloczyn (koniunkcja nierówności)
cos
12α *sin
12α≠ 0 ⇔
12sinα≠ 0 ⇔
sinα≠ 0 powinno to wystarczyć
(sama rozpisz ją sobie) . ...
28 wrz 15:26