Obszar całkowania ograniczony równaniami okręgu w postaci x^2+y^2=y
nobody: Witam,
Siedzę nad prostym zadaniem, ale nie potrafię wyrysować sobie obszaru do całkowania.
Zadanie jest następujące:
Oblicz całkę ∬xdD, gdzie obszar D jest ograniczony krzywymi x2+y2=y; x2+y2=2y; y=x (y≥x)
(obszar D zapisać we współrzędnych biegunowych).
Wiem, że pierwsze dwie krzywe to równania okręgu, ale nie potrafię wyobrazić sobie, jak mogę to
narysować. Używając wolframa jest bardzo łatwo, ale ja nie spotkałem się nigdy z tym zapisem,
a w materiałach, które mam nie znalazłem podobnego zadania.
Proszę o pomoc.
28 wrz 15:03
nobody:

Zacząłem rozwiązywać i ... nawet wychodzi podobnie, jak w wolframie.
1. podmieniamy x i y na postacie biegunowe:
x = rcos(φ), y = rsin(φ)
2. wstawiamy do podanych wzorów na krzywe
a) r
2cos
2(φ)+r
2sin
2(φ)=rsin(φ)
b) r
2cos
2(φ)+r
2sin
2(φ)=2*rsin(φ)
z a)
r = sin(φ) −> φ∊(0,2π), stąd r(min)=0, r(max)=1
z b)
r = 2*sin(φ) −> φ∊(0,2π), stąd r(min)=0, r(max)=2, jest dwukrotnie większy.
Oba okręgi mają początek w punkcie (0,0).
prosta y=x po wyrysowaniu przecina oba okręgi.
Rysunek jest czysto poglądowy, bo nie chciało mi się bawić z jednostkami.
28 wrz 19:29
Mila:

1) x
2+y
2=y⇔x
2+y
2−y=0⇔
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x2+(y− |
| )2= |
| , S1=(0, |
| ), r= |
| postać kanoniczna równania okręgu |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
2) x
2+y
2−2y=0⇔x
2+(y−1)
2=1, S
2=(0,1),R=1
3)y≥x punkty powyżej prostej y=x
28 wrz 19:49
nobody: Dziękuję za zapis matematyczny.
Zastanawia mnie, jak policzyć zakreskowane pole, jeśli policzę całkę po podstawieniu za x =
rcos(φ), za granice wezmę z zewnątrz r od 0 do 2, od wewnątrz całki od 0 do 2π, to po
obliczeniu całki z cos(φ) zostanie mi sin(φ), po podstawieniu granic wyjdzie 0.
Plan wymyśliłem taki, żeby policzyć pola ograniczone poszczególnymi okręgami, odjąć małe pole z
dużego a następnie doliczyć brakujący fragment dla każdego z okręgów, dodać mniejszy wycinek i
odjąć większy, żeby nie odjąć za dużo, ale po co w takim razie podana wstępnie w zadaniu całka
?
28 wrz 20:41
PW: Ale masz policzyć nie pole D, ale pewną całkę na tym obszarze.
28 wrz 21:00
Mila:
Podziel obszar na 3 części.
Całkę rozbij na 3 całki.
28 wrz 21:06
nobody: PW:
Przepraszam, ale nie bardzo rozumiem. Czy jest dostępny gdzieś (z szybkim dostępem, bo jutro
egzamin) materiał z obliczania takich całek oprócz tego, co nagrał e−trapez ?
28 wrz 21:26
28 wrz 21:35
nobody: Nie potrafię zamienić dla tej całki granic całkowania dla obszaru D. r zmienia się oczywiście w
granicach 0−2, ale nie mam żadnego pomysłu na drugą całkę.
Chyba, że przekształcenie na współrzędne biegunowe są drugą częścią zadania, a nie poradą (nie
mam dostępu do oryginału, żeby sprawdzić). W takim przypadku mogę podzielić duży okrąg na te 3
części, które sugerowałaś. Od 0 do π, od π do 32π i 74π do 2π (tego ostatniego nie
jestem pewien).
Pozostaje jeszcze kwestia funkcji ...
28 wrz 22:27
Trivial:
>>>r zmienia się oczywiście w granicach 0−2
z tym oczywiście to bym się zastanowił.
28 wrz 22:33
Trivial:

Zapisujemy równania we współrzędnych biegunowych
1) r
2 = rsinφ → r = sinφ
2) r
2 = 2rsinφ → r = 2sinφ
Skąd już widać, że
| | ⎧ | sinφ ≤ r ≤ 2sinφ | |
| G: | ⎩ | π/4 ≤ φ ≤ π |
|
∬
D x dD = ∬
G rcosφ*rdrdφ = ∫
π/4π cosφdφ ∫
sinφ2sinφ r
2dr =
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
= ∫π/4π |
| sin3φcosφdφ = |
| ∫1/√20 u3du = − |
| = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3*4*4 | | 27 | |
28 wrz 22:45
Trivial: | | 7 | | 7 | |
Ehm, nie wiem dlaczego napisało mi się − |
| . Poprawna odpowiedź to oczywiście − |
| . |
| | 27 | | 48 | |
28 wrz 22:48
nobody: Pomyłka w widzeniu

Po prostu siedzenie długo nad nauką nie zawsze daje w 100% pozytywne
efekty.
Promień, a nie średnica dużego okręgu to r=1, czyli granica 0−1. Tym razem nie oczywiście

Prawdę mówiąc zgłupiałem już przy tym zadaniu.Jeśli chodzi o przedział 0 do π, to liczyłbym go
patrząc względem osi x (tak, jak jest teraz), natomiast pozostałe obszary obróciłbym tak, żeby
były normalne względem osi y. Czy jest to poprawne rozumowanie (oczywiście po dobraniu
odpowiednich przedziałów) ?
Jeśli tak, to nie jestem pewien czy dobrze rozumiem kolejną rzecz. Całka będzie wynosiła tyle,
ile suma tych trzech wcześniej obliczonych ?
28 wrz 23:02
Trivial:
Granica na r nie jest ani od 0 do 2, a nie od 0 do 1. W tym zadaniu r zmienia się od sinφ do
2sinφ, co zresztą widać bardzo dobrze na obrazku. Przecięcie prostą wychodzącą ze środka
dobrze obrazuje jak się zmienia r (strzałka na obrazku!). Co do φ to również nie jest to od 0
| | π | |
do π, tylko od |
| do π (ponownie odsyłam do rysunku). |
| | 4 | |
Całki można oczywiście sumować, czyli jeżeli podzielisz sobie obszar D na kilka obszarów
D
1,D
2,...,D
n parami rozłącznych (∀ k≠m D
k∩D
m = ∅) to mamy wtedy:
∬
D f(x,y)dxdy = ∬
D1 f(x,y)dxdy + ∬
D2 f(x,y)dxdy + ... + ∬
Dn f(x,y)dxdy
28 wrz 23:31
nobody: Dziękuję za pomoc.
Mój błąd polegał na tym, że (nie wiem jakim cudem) patrzyłem na rysunek tak, jakby duży okrąg
miał środek w punkcie (0,0), stąd pewnie te wszystkie pomyłki i trudności. Wstyd −,−
29 wrz 10:15