chemia
Tabletowy Theosh: Mateuszu −−−> Chemia
1) Na spalenie 30 dm3 pewnego węglowodoru zużyto 105 dm3 tlenu i uzyskano 120 dm3 tlenku
wegla 2. wsztstkie pomiary wykonywano w takich samych warunkach cisnienia i temperatury. ustal
wzor spalonego weglowodoru
2) w wyniku reakcji 0,6g cyny z kwasem solnym powstaly 163 cm3 wodoru pod cisnieniem 1026 hPa
w temperaturze 402,5 K i sol o nieznanej wartosciowosci.oblicz wartosciowosc cyny w powstalwj
soli.
Sa to zadania na poziomie roz. z chemii. Jak mozesz to napisz mi jakies wskazowki do
obliczenatych zadan. wiem ze zad 2 trzeba skorzyatac z rownania pv=nRT.
28 wrz 14:26
Tabletowy Theosh: drugie juz zrobilem. wyszlo ze cyna jest dwuwartosciowa. jak mozesz topokaz jak ty yo zrobiles
bo moja metoda jest troche dluga
28 wrz 17:05
Tabletowy Theosh: .
29 wrz 00:16
Tabletowy Theosh: .
29 wrz 12:12
Mateusz: Bede wieczorem to napisze wskazówki bo teraz nie mam za bardzo czasu.
29 wrz 18:21
Mateusz: 1) Najprostszy sposob
2CnH2n+2 + (3n+1)O2 −−−> 2nCO2 + (2n+2)H2O
proponuje sprawdzic na jakims przykładzie ogolnie dla pozostałych spalań ilosc produktow sie
nie zmienia jedynie zmienia sie co jest zresztą logiczne ilosc uzytego tlenu jak tu mamy 3n+1
to w półspalaniu mamy: 2n+1 a w spalaniu niecałkowitym które prowadzi do węgla n+1. Skąd to
wziąłem? mozna to wywnioskować tzn na podstawie kilku rownan reakcji dobrze uzgodnionych
bardzo łatwo mozna odgadnąć ich ze tak powiem wzor ogolny
informacja w zadaniu o tym ze pomiary wykonano w takich samych warunkach ciśnienia i
temperatury jednoczesnie nie podając ich wartosc mowi mi ze te warunki moge sobie sam dobrać
to żeby sie nie męczyc zbytnio przyjmuje warunki normalne gdzie 1 mol gazu zajmuje 22,4dm3
Korzystam z prawa Gay−Lussaca i zapisuje prościej te objętosci tzn w stosunku najmniejszych
liczb całkowitych
i mam 2CxHy+7O2−−>8CO2 +2n+2 H2O
drogą dedukcji mam:
2C8H14+7O2−−> 8CO2 + 14H2O
sprawdzam po kolei dla pewnosci:
wzor węglowodoru akurat trafiło na węglowodor nienayscony rownie dobrze mogło na ktorys z
nasycnych dlatego nalezy o tym pamiętać CnH2n−2=> C8H14 heptyn jego masa molowa to
110g
2*22,4dm3 →7*22,4dm3
30dm3−−−> x dm3
x=105dm3 tlenu czyli rownanie dobrze uzgodnione i wzor węglowodoru sie zgadza
2) Robisz podobnie na tej samej zasadzie piszesz rownanie reakcji i korzystasz z odpowiednich
praw na koncu sprawdzasz dla pewności
29 wrz 22:08
Mateusz: oj to pierwsze ogolne rownanie reakcji spalania nie czytaj bo ono jest dla alkanów a my tu mamy
alkin wiec ci i tak nie spasuje

ale zasada jest taka sama dla alkenow i alkinów
29 wrz 22:10
Mateusz: A jeśli nie miałes alkenów alkinów itd to po prostu tak czy siak kombinujesz tak zeby sie
zgadzało po prawej jak i lewej stronie tak jak równanie matematyczne z tym ze ja wiedząc że
jest to alkin akurat moge sprawdzić dodatkowo jego wzor jeśli nie mam pewności ktory to
węglowodór jest
29 wrz 22:18
Tabletowy Theosh:
niestety, ale w odpowiedziach jest C4H6. blad w odpowiedziach?
30 wrz 20:31
Mateusz:
Najwidoczniej 30dm3 tego węglowodru w warunkach normalnych ma mase ok 72g
masa molowa tego węglowodoru to 54g
C4H6 + 6O2→4CO2 + 3H2O
54g reaguje z 6*22,4dm3 O2
x g reaguje z 150dm3 O2
x=60,2 g czyli sie nie zgadza
30 wrz 21:10
Mateusz: żle tam powinno byc 105 a nie 150 wtedy wychodzi ok 42g co tez tak czy siak się nie zgadza
30 wrz 21:16