ile jest 9-√19 ?
deff: ile jest 9−√19 ? i 9 plus √19 ?
28 wrz 14:20
pigor: ..., wyrwałeś to zapewne skądś i może podaj oryginalne pytanie do tego problemu,
bo same te sumy 9±√19 , nie są ciekawe , ale już jako np.
iloczyn (9−√19)*(9+√19)= 92−√192= 81−19= 62, a jako
suma 9+√19+9−√19= 9+9=18
28 wrz 14:28
Tabletowy Theosh: √19 = 4.35. jezeli potrzebujesz przyblizona wartosc to podstawwiasz i liczysz przyblizeniu.
jezelisa to pierwiastki trojmianu kwadratowego to nie mozesz podac wartosci w przyblizeniu.
28 wrz 14:29
deff: chodzi mi o 9−√19 podzielone przez 4
28 wrz 14:31
pigor: ...po prostu zostaw to np. w postaci :
14(9−
√19) i tyle,
albo
licz sobie na kalkulatorze w interesującym cię przybliżeniu :
np. mnie wychodzi ...= 1,160 z dokładnością do 0,001. ...
28 wrz 14:58